Mmaca Tarragona 2017

mmaca-tarragona-def1-04L’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM) portarà l’exposició “Experiències Matemàtiques” al Tinglado 4 del Port de Tarragona del 16 de febrer al 7 de maig de 2017.

L’exposició ha estat produïda pel Museu de les Matemàtiques de Catalunya (www.mmaca.cat) i conté mòduls que s’han dissenyat pensant en alumnes de primària i secundària, però també en un públic variat, amb més o menys coneixements dels continguts matemàtics. Es tracta de materials que es poden manipular i de caràcter lúdic, amb diferents nivells de dificultat, que ofereixen ocasions de col·laboració i discussió entre el públic visitant. També representen petits reptes o mostren aspectes poc habituals i sorprenents de la matemàtica i de les seves aplicacions.

Entre els continguts que es presenten, destaquem els apartats de Geometria (dissecció de polígons, Pitàgores, construcció de políedres, visualització de simetries amb miralls, etc.); Càlcul (jocs numèrics, puzles de fraccions, etc.); Estadística (atzar i regularitat, generació de mostres, inferència); i altres (estratègia, combinatòria, corbes singulars, il·lusions òptiques, paradoxes, etc.)

Informació, horaris i reserves de les visites dels grups d’escoles i instituts:

Paral·lelament a l’exposició hi haurà una formació i dues xerrades complementàries per al professorat interessat i que es podrà acreditar si es fa la inscripció a:
El codi de l’activitat és 7092011709

Dijous 16 de febrer a les 17:30 h.

Formació per part d’un membre del MMACA.

Dijous 2 de març a les 17:30 h a la sala de conferències del Museu del Port de Tarragona.

Una passejada per l’origen del nostre calendari

Conferència a càrrec d’Anton Aubanell i Pou, de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i del Museu de Matemàtiques de Catalunya.

La conferència convida a una passejada per l’origen del nostre calendari, aquest formidable organitzador del temps. Ens desplacem físicament per la geografia que ens envolta, però naveguem pel temps en el qual estem inexorablement submergits. Els nostres avantpassats varen haver d’inventar sistemes per ordenar les seves activitats en relació al temps, per conèixer i anticipar la repetició periòdica de fenòmens naturals. Així varen néixer els calendaris. Però el camí no va ser fàcil. Malgrat que ara són d’ús tan quotidià que no els donem importància, varen caldre molts segles d’esforç humà per idear-los i perfeccionar-los. Revisarem els antecedents del nostre calendari tot observant com, progressivament, decimal a decimal, s’ha anat ajustant l’any d’ús social a la durada de l’any real.

 

Dijous 27 d’abril a les 17:30 h a la sala de conferències del Museu del Port de Tarragona.

Matemàtiques a l’Institut. Una bella eina per a una lectura del món

Conferència a càrrec de Ramon Masip i Ramon Nolla, professors de Matemàtiques de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona

Mostrarem activitats de matemàtiques que es fan i es poden fer als Instituts de cara a mostrar el seu caràcter funcional a l’hora de fer lectures del món que complementin les lectures que es fan des d’altres àmbits i sensibilitats, remarcant al mateix temps la seva component estètica. Concretament, tractarem amb activitats relacionades amb aspectes de la ciutat de Tarragona i unes altres relacionades amb aplicacions de la matemàtica.


El diumenge 7 de maig finalitza l’estada al Port de Tarragona de l’exposició itinerant “Experiències matemàtiques”.Ho celebrarem amb una xerrada per a famílies el mateix diumenge 7 de maig a les 11:30 h.

Títol: M’agrada fer-me preguntes. Durada aproximada 1h i 30 minuts.

Us agrada fer-vos preguntes? I trobar vosaltres mateixos la resposta?
En aquesta xerrada, presentarem les matemàtiques que apareixen en alguns jocs de tota la vida: els daus, les cartes, la papiroflèxia, les construccions,…

Resoldrem problemes aparentment difícils i descobrirem els nombres i les formes que s’hi amaguen.

A càrrec de José Rey Cano, professor de matemàtiques i director de l’Institut Fontanelles de Les Borges del Camp i membre de l’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM-http://apmcm.feemcat.org/) i del Museu de Matemàtiques de Catalunya (www.mmaca.cat)

Recomanada per a majors de 8 anys. Els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’un responsable el dia de la conferència.

Tots els assitents hauran d’omplir aquest formulari d’assistència: https://goo.gl/forms/yFFhlbtVhMzQ6vL82