El proper dissabte dia 5 de novembre tindrà lloc la XIX JORNADA DIDÀCTICA MATEMÀTICA D’ABEAM a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC (C/. Pau Gargallo, 5, Barcelona). Reserveu-vos la data!
Aquest any hem tornat a fer un èmfasi especial en què les diferents etapes educatives des d’educació infantil fins a secundària estiguin representades en les totes les franges.
Per Infantil i Primària de 9:30 a 10:30, el professor Àngel Alsina de la Universitat de Girona ens presentarà Ensenyar matemàtiques per aprendre a usar-les de manera comprensiva i eficaç dels 3 als 12 anys on ens aportarà idees clau per la planificació i la gestió d’activitats competencials a partir de contextos reals i es presentaran diverses experiències implementades. De 10:45 a 11:30, la Sònia Esteve de la Universitat de Vic ens presentarà 7×3 són 21 però… què vol dir? on a partir de respostes d’alumnes de primària a la pregunta de la ponència reflexionarà sobre el coneixement conceptual de la multiplicació i les bases que es poden establir a infantil sobre el pensament multiplicatiu.
Per Secundària de 9:30 a 10:30, en Pepus Daunis i en Carles Barceló de la Universitat de Girona ens presentaran Eines per a l’Ensenyament de l’Estadística a secundària (3E) on ens exposaran els materials dels curs telemàtic que han dissenyat per aquell professorat de secundària que vulgui actualitzar o reforçar els seus coneixements d’estadística. De 10:45 a 11:30 la Maria Rosa Massa de la Universitat Politècnica de Catalunya i coordinadora del grup d’història d’ABEAM ens presentarà Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716), 300 anys després on aprofitarem l’efemèride per destacar la figura i l’obra d’un dels matemàtics més rellevants de la història. Amb aquest homenatge es pretén donar a conèixer la seva trajectòria intel·lectual des de diferents vessants així com mostrar alguna demostració matemàtica leibniziana.
Després de la pausa-cafè vindran un seguit de ponències que es presenten simultàniament en dos torns. El 1r torn és de 12:00 a 13:00 i inclou les ponències següents: Experimentació i matemàtiques a l’escola bressol, a càrrec de Paula Salgado i Àngels Goenaga (EMB Portal Nou); Matemàtica rica i productiva a l’aula, a càrrec Ester Derch, Marga Ferretjans, Lourdes Mussarra, Carme Torres, Cristina Navales, Maite Roca (Gràcia, Barri Matemàtic); Matemàtiques nadalenques, a càrrec Virgínia Carmona (Institut Joan Amigó i Callau); Poesia Exponencial (Homenatge Oulipo), a càrrec de Pau Senra (Institut Montserrat). El 2n torn és de 13:00 a 14:00 i inclou les ponències següents: El desenvolupament del pensament lògic a Infantil i Cicle Inicials, a càrrec de Yolanda Albarrán, Montserrat Fontanals (Universitat Abat Oliba); La calculadora Classwiz a Primària, a càrrec de Jordi Pardeiro (Divisió Educativa CASIO España); Treballar per competències a partir de la resolució de problemes a càrrec de Mireia López (ICE de la UPC i Màster Formació de Professorat (UPF)) i Cyntia Riquelme (Col·legi Padre Damián Sagrats Cors de Barcelona) i Introducció a la Viquipèdia a càrrec de Pau Colominas (Amical Wikimedia) i Joan Solà-Morales (UPC).
Per la tarda, de 16:15 a 16:45 en Lluís Mora i en Sergi Múria en presentaran El camí que ens hem marcat entre tots en el c2em on ens informaran de com es gestionaran les conclusions del congrés del passat juliol per, entre tots, millorar l’educació matemàtica del nostre país. De 16:45 a 17:30 es farà una mostra de tallers: Ballem les matemàtiques, organitzat pel Grup Musicomàtics amb la Violant Olivares adreçat a Infantil i Primària i Maths&Swing, organitzat per Pablo Valenciano i Maria Rosa Latorre i adreçat a 2n cicle de l’ESO, batxillerat, cicles formatius i formació de professorat.
L’ICE (Institut de Ciències de l’Educació) de la Universitat Politècnica de Catalunya participa en l’organització, l’assistència a l’activitat dóna dret a obtenir una certificació de 6 hores de formació reconeguda pel Departament d’Ensenyament.
La inscripció és gratuïta per a les persones associades (o com a màxim tres docents dels centres associats) a ABEAM, FEEMCAT, SCM, SEMCV, SBMXEIX, FESPM i també per a estudiants. Les persones no associades tenen una quota de 12 euros que s’abona en iniciar la jornada (si s’opta per associar-se a ABEAM s’acumulen a la quota anual de 40€).
En el nostre espai web http://abeam.feemcat.org/course/view.php?id=33 podreu trobar el programa on consultar els horaris i aules, els resums de les ponències i altres detalls referents a la jornada.
La inscripció estarà oberta del 15 d’octubre al 2 de novembre. Enllaç a la inscripció.